Смокини

Смокините съдържат антибактериални вещества (като агент за зарастване на рани, смокините са най-старият лекарствен плод в света) и ензими, които регулират храносмилането (и подпомагат загубата на тегло). Смокините подобряват нивата на настроението, противодействат на нервността, умората, слабостта и ленивостта, подпомагат концентрацията и облекчават симптомите, свързани с менструалния цикъл.

Фурми

Фурмите са богати на витамин В5 (пантотенова киселина, която подпомага жизнеността и концентрацията), калций (за кости и зъби), желязо (за червените кръвни клетки), мед (за образуване на кръв), калий (действа като диуретик и понижава кръвното налягане), триптофан (амино киселина, която ни помага да заспим; превръща се в сънен хормон мелатонин в епифизната жлеза).

Орехи

От всички храни, те съдържат най-висока концентрация на алфалинолична киселина (ненаситени, основни мастни киселини). Благодарение на това и на тяхното високо съдържание на витамин Е, те имат положителен ефект върху всички сърдечни функции. По-специално, те намаляват “лошия” LDL холестерол. Витамини B и витамини A, C и E подпомагат храносмилането и поддържат важни мозъчни функции. Орехите са известни като “храна за нервите.”

Кокосови орехи

Кокосовите орехи осигуряват изобилие от калций (предотвратяват остеопорозата), желязо, фосфор, натрий, ненаситени мастни киселини, витамини А, В2 и С, поддържат зъбите и костния метаболизъм, подпомагат зрението, системата на тялото за защита на кръвта и образуването на мускулите.

Лимони

Лимоните са богати на витамин С, който е най-добрата защита срещу инфекции и подкрепят имунната система. Лимоните укрепват кръвоносните съдове и спират кървенето на венците. Те насърчават растежа на клетките и имат подмладяващ ефект. Те прочистват черния дроб, като по този начин подкрепят режимите за отслабване.
Витамин С стимулира производството на солна киселина и ензима пепсин – протеин, покриващ лигавицата на стомаха. Това подобрява способността на тялото да метаболизира протеин, калций и желязо. Протеинът повишава жизнеността и устойчивостта на стрес. Калцият изгражда здрави кости и зъби, и е най-доброто естествено успокоително. Желязото доставя жизненоважен кислород до всички клетки, подкрепящи увеличено клетъчното дишане. Витамин С повишава енергията в рамките на минути. Тялото има нужда да синтезира стресови и полови хормони. Витамин С също така стимулира производството на ендорфини (естествени подобрители на настроението).

Соеви зърна

Те са най-добрият източник на протеин, защото е много по-лесно да се извлекат протеинови ензимни елементи от тях, отколкото от месо и риба. (В резултат на протеинов недостиг, гените в ядрата на клетките инхибират клетъчния метаболизъм, тъй като нямат строителен материал за важни клетъчни протеини. Това води до умора, летаргия, нервност и безпокойство). Соята изгражда нова съединителна тъкан и има подмладяващ ефект. Соята помага за премахване на мазнините от черния дроб, подпомага слабото зрение и помага за предотвратяване на ниско либидо.Най-важните съединения, фосфатидил холин и инозитол, засилват концентрацията, стимулират нервите, помагат за обновяване на невротрансмитера ацетилхолин и стимулират производството на стомашна киселина.

Лук

Лукът е като малка фабрика за Allium (алицин) и други съединения, които съдържат сяра. Той осигурява цинк, фолиева киселина, етерични масла и флавоноиди. Лукът предотвратява инфекцията и дезинфекцира носа, устата и гърлото. Той намалява кръвното налягане и нивата на липидите в кръвта. Лукът помага за облекчаване на проблемите свързани с кръвообращението, предотвратява съдови заболявания и облекчава проблемните вени. Той укрепва сърцето и кръвообращението и предотвратява атеросклерозата. Лукът има благоприятен ефект върху слаби бъбреци и пикочни мехури, и съдейства за укрепване на лигавиците на стомаха и червата.

Целина

Целината е богата на етерични масла, особено терпени. Тя има антибактериално и антимикотично (противогъбично) действие в устата, гърлото, стомаха и червата и дори дезинфекцира бъбреците, пикочния мехур, и пикочните пътища. Целината лекува възпаление и слабост на пикочния мехур и спомага за облекчаване храносмилателни разстройства, като метеоризъм и диария.Нейните високи нива на витамин B комплекс укрепват нервите и мозъка, и намаляват нервни нарушения, раздразнителност и депресия. Целината осигурява важни хранителни вещества за здрави очи, кожа, коса и черния дроб.

Соеви кълнове

Соевите кълнове съдържат голямо количество растителен протеин, есенциални мастни киселини, минерални вещества, микроелементи и витамини А, С и В2. По този начин те подкрепят стомаха и черния дроб, и допринасят за красотата на кожата и за подмладяване.

Артишок

Неговата основна активна съставка е “цйнарин”. Това горчиво вещество предпазва черния дроб и стимулира неговите клетки да секретират повече жлъчна киселина. Това активира отделянето на холестерол от черния дроб и потиска синтеза на холестерол в черния дроб. По този начин, артишокът допринася за силен черен дроб, за здрав жлъчен поток, за намаляване на нивата на холестерола.
Каротени, B витамини, витамин C, желязо и магнезий регулират нивото на кръвната захар и имат диуретично и противовъзпалително действие.

Просо

Просото е богато на протеини, силициева киселина и лецитин, който насърчава растежа на косата и ноктите. Витамините от група В, желязо, магнезий, манган подпомагат паметта и концентрацията.

Грах

Грахът е основен източник на нуклеинови киселини, молекули, които съхраняват генетичната информация. Тези киселини са най-добрата помощ за естествено подмладяване, тъй като са необходими за делението, ремонта и регенерацията на клетките на организма. Съдържащ високи нива на магнезий, грахът има подмладяващ ефект, изгражда мускулите, укрепва нервите, активира метаболизма и насърчава растежа на клетките.

Шафран

Тази скъпоценна подправка е богата на етерични масла и глюкозиди. От древни времена, шафранът е бил използван в гинекологията за облекчаване на всички симптоми на менопаузата. Той има успокояващ ефект върху болката и дискомфорта.

Куркума

Куркумата стимулира производството на стомашни сокове и жлъчни киселини. Жълтите пигменти в куркумата имат анти-канцерогенни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Ацерола

Ацеролата съдържа най-концентрирания натурален източник на витамин C, сто пъти по-голям от съдържанието в портокалите. Също така, този плод е и добър източник на витамин А (бета-каротин), магнезий, калий и витамин В5.