Вашата имунна система е като една армия в тялото ви и всеки войник в нея е заклет да ви защитава срещу всяка заплаха, независимо дали тя идва отвън или отвътре. Има някои наистина интересни „герои-бойци“, които се грижат за защитата от патогени и за възстановяването ви след нараняване или друга травма. Нека разгледаме някои от тях сега:

Река от кръв и лимфа

Имунната система е сложна бойна система, захранвана от пет литра кръв и около 6-10 литра лимфа. Заедно тези две течности транспортират всички елементи на имунната система, за да могат да вършат работата си.

Кръвта е непрекъснато циркулираща течност, осигуряваща на тялото храна, кислород и отстраняване на отпадъци. Течност, наречена плазма, съставлява около половината от съдържанието на кръвта и в нея има протеини, които помагат на кръвта да се съсирва, транспортират вещества и изпълняват други функции. Другата половината от обема на кръвта се най-общо се състои от кръвни клетки:

  • Червени кръвни клетки, които пренасят кислород до тъканите
  • Бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите
  • Тромбоцити, по-малки клетки, които помагат на кръвта да се съсирва

Лимфата е бистра и безцветна течност, която се оттича от клетките и тъканите, събирайки отпадъчни продукти. Тя циркулира из цялото тяло, преминавайки през множество лимфни възли, които филтрират нежелани материали като бактерии и увредени клетки, а едновременно с това транспортира бели кръвни клетки (лимфоцити), борещи се с инфекциите.

Рицарите на бял кон – белите кръвни клетки

Подобно на рицарите на бял кон, убиващи змейовете в приказките, белите кръвни клетки се втурват в битка при всеки признак на беда. Има два различни вида бели кръвни клетки: фагоцити и лимфоцити.

Фагоцитите могат да се движат през кръвоносните ви съдове и тъкани, за да поглъщат или абсорбират нашественици. Фагоцитите са насочени към организми, които причиняват болести (наречени още „патогени“) и токсини. Токсините са естествена отрова, произвеждана от някои организми като форма на защита. Понякога, когато фагоцитът е абсорбирал патоген, той изпраща химикал, който помага на лимфоцитите да идентифицират какъв вид патоген е. Всеки патоген носи специфичен тип антиген и всеки лимфоцит в тялото ви носи антитела, предназначени да се борят с антигените, пренасяни от патогените.

Има три основни типа лимфоцити в тялото: В-клетки, Т-клетки и NK-клетки (естествени клетки убийци). В-клетките създават антитела, които атакуват бактерии, вируси и токсини, които влизат в тялото. Т-клетките убиват клетки в тялото, които са били завзети от вируси или са станали ракови. Подобно на Т-клетките, NK-клетките естествените убийци унищожават инфектирани или ракови клетки. Но вместо да произвеждат антитела, те произвеждат специален ензим или химикал, който убива заболелите клетки.

Прочетете повече за това как влияе Regulatpro на NK-клетките ТУК

Вашето тяло създава нови антитела всеки път, когато е заразено с нов антиген. Ако същият антиген ви зарази втори път, тялото ви може бързо да направи копия на съответното антитяло, за да го унищожи.

Тези смели войници живеят само до няколко седмици, така че е добре, че има много от тях – една капка кръв може да съдържа до 25 000 бели кръвни клетки.

Треската и възпалението са добри признаци

Повишаването на температурата и възпалението в тялото може да са неприятни, но те са признаци, че тялото ви върши работата си.

Много от бактериите и вирусите, които ни нападат, могат да живеят и да се мултиплицират най-добре в среда с температура на човешкото тяло. За тях е по-трудно да оцелеят при по-висока температура и именно затова се появява треската. Така се освобождават белите кръвни клетки, повишава се метаболизма и се спира размножаването на определени вредни микроорганизми.

От своя страна възпалението е сложна реакция на организма на вредни стимули. Възниква, когато увредените клетки в тялото освобождават хистамини. Хистамините причиняват разширяване на клетъчните стени и това създава зачервяване, топлина, болка и подуване на съответното място. Така имунната ви система получава сигнали, че трябва да ограничи ефектите на дразнителя (например вирус или бактерия) и да спомогне за възстановяването.

Заспи сега или замълчи завинаги

Случвало ли ви се е да сте супер заети и да трябва да тичате насам-натам без почивка, след което да се разболеете? Това е вашата имунна система, която си отмъщава за липсата на грижа към тялото.

Ако не спите повече от пет часа на нощ, имунната ви система може да се „депресира“, точно като вас. Взаимодействието на компонентите на имунната система по време на сън засилва способността на имунната система да помни как да разпознава и реагира на опасни антигени и обратното – ако не спите достатъчно, функцията на имунната ви система не е оптимална. Това ви прави уязвими за настинки, грип и инфекции. Проучвания показват, че достатъчно часове висококачествен сън спомагат за добре балансирана имунна защита, която се отличава със силен вроден и адаптивен имунитет, ефективен отговор на ваксини и по-малко тежки алергични реакции.

Сън и имунитет

Малко слънчеви лъчи ще ви дадат сила

Излагането на слънчева светлина е начинът, по който тялото ви естествено произвежда витамин D. Това помага да се предпазите от редица неприятни състояния като депресия, сърдечни заболявания и някои видове рак. Витамин D е полезен дори за хора с автоимунни заболявания.

Човек със светла кожа се нуждае само от около 10 минути в слънчев ден, за да получи целия витамин D, от който се нуждае. Въпреки това, твърде много слънце може да причини временно увреждане на имунната ви система и в крайна сметка да доведе до рак на кожата – затова не забравяйте, че малкото слънце е полезно, но трябва да предпазите кожата си, когато планирате да прекарвате време навън.

Експертите по грижа за кожата препоръчват на всички хора да носят слънцезащитен крем с широкоспектърна UVA и UVB защита, слънцезащитен фактор (SPF) 30 или по-висок и водоустойчивост.

Стресът уврежда имунната ви система

По начало вашата имунна система е готова за всякакви атаки. Но както всичко в живота, тя също има определен капацитет, които се влияе негативно от периоди на силен или продължителен стрес.

По време на силно напрежение серия от реакции в тялото водят до отделянето на кортизол, адреналин и други „хормони на стреса“ от надбъбречната жлеза. Заедно те помагат на тялото ви да се справи със ситуацията. Обикновено кортизолът е полезен, защото намалява възпалението в тялото, което е резултат от имунните реакции, причинени от стреса. Ако човек е хронично стресиран обаче, непрестанните завишени нива на хормоните на стреса могат да повлияят на нормалната функция на тялото и да увеличат риска от здравословни проблеми, включително тревожност, депресия, храносмилателни проблеми, сърдечни заболявания, нарушения на съня, качване на тегло, проблеми с паметта и концентрацията.

Стрес и имунитет

Важно е да намерите здравословни начини за справяне със стреса. Някои добри начини за намаляването му включват медитация, йога, акупунктура, арт терапия, физически упражнения, здравословно хранене.

Смехът помага на имунната ви система

Поговорката гласи, че смехът е най-доброто лекарство и в това има доза истина. Смехът освобождава допамин и други вещества в мозъка, които са отговорни за доброто настроение и могат да помогнат за намаляване на стреса.

Двадесет минути смях на ден може да не успеят да ви защитят напълно от вирусите и бактериите, но определено може да помогнат за по-добрата работа на имунната ви система.

Микробите ви поддържат здрави

Често мислим за бактериите като за наши подли врагове, но червата ни са пълни с милиарди полезни бактерии, които ни помагат да усвоим храната си и участват в регулацията на множество процеси в тялото. Истината е, че имаме огромна нужда от тези микроби, за да останем здрави.

Освен това срещата с патогени дава възможност на имунната система на човека да се обучава и да бъде по-добра в своята работа. След като тялото ви влезе в контакт с чуждо вещество, то го атакува и го запомня. Ако се върне, тялото ви знае какво да прави, за да ви защити. Затова децата боледуват по-често – защото имунната им система още е в период на обучение. Разбира се, всичко това не означава, че трябва умишлено да се заразявате с различни болести, за да обучавате имунната си система, тъй като съществуват и опасни вируси и бактерии, но и няма нужда да възприемате една обикновена настинка като края на света.

Поддържане на имунната ви система силна

Вашата имунна система работи усилено, за да ви защити всеки ден, но има неща, които можете да направите, за да й помогнете:

  • Осигурете си добър нощен сън. Вашето тяло не може функционира правилно, ако не спите добре.
  • Практикувайте добра хигиена. Измиване на ръцете редовно може да предотврати инфекции.
  • Яжте балансирана диета и спортувайте много. Храненето с питателна храна и поддържането на добра физическа активност ще помогнат на тялото ви да се бори с инфекциите.
  • Доверете се на помощник като Регулатпро Био. Концентратът с биоактивни микронутриенти Регулатпро Био играе роля на ефективен имунорегулатор и е изключително подходящ както за възрастни, така и за деца, защото е създаден като 100% био продукт без добавена захар, консерванти, оцветители, алкохол, глутен. Полезното му действие се дължи на уникалната есенция REGULATESSENZ, произведена по патентован метод на каскадна ферментация от био плодове, зеленчуци, ядки и подправки. Тя повишава нивата на клетъчна енергия, осигурява антиоксидантна защита на организма, регулира имунната система и има силно противовъзпалително действие. Проучване показва, че Регулатпро Био активира NK-клетките (естествени убийци), които са важни за отстраняването на заразени с вирус или злокачествени клетки. Вижте повече за Регулатпро Био тук.

КУПИ СЕГА

 

 

Прочети повече за Регулатпро Био