Защо трябва да се грижите за вашите митохондрии и как това е свързано с вашето здраве?

Митохондриите са изключително важни части от клетката, тъй като са отговорни за създаването на енергията, която използваме. Казват, че животът е енергия и движение. Това означава, че дори можем да наречем митохондриите изворът на нашия живот.

Ако винаги се чувствате уморени, има вероятност вашите митохондрии да не функционират както трябва. При много заболявания – включително метаболитни и други хронични такива – се наблюдава нарушена функция на тези енергийни централи в нашия организъм. За щастие има няколко начина, по които можете да поправите това. Важно е да промените начина си на живот и диета към по-здравословни варианти, тъй като това са едни от най-добрите начини да се уверите, че тялото ви, а и митохондриите ви, получават достатъчно от правилните хранителни вещества.

Сигурно сега ще си кажете „хайде, пак се измисли нещо ново, за което трябва да внимаваме – някакви митохондрии,“ но тези органели в клетката не са нито нещо ново, нито поредната „здравословна мода“. Напротив – в следващите редове ще ви покажем каква е тяхната роля в клетъчния метаболизъм и защо трябва да се съсредоточите именно върху тяхното здраве.

Какво представляват митохондриите?

Митохондриите са органелите във вашите клетки, които са отговорни за производството на енергия. Всъщност много хора са чували да ги наричат „енергийните централи“ на клетката в училище, тъй като това е лесен начин за децата да запомнят функцията, която те имат.

Митохондриите на вашите клетки са отговорни за около 90% от енергията, която използвате, която идва под формата на АТФ: базови единици клетъчна енергия. Затова те са важни за правилната клетъчна функция и репликация. Но това също означава, че лошото здраве на митохондриите също може да доведе до множество отрицателни странични ефекти. Ако вашите митохондрии не са във върхова форма, клетките ви – и съответно тялото ви – също няма да бъде.

Когато митохондриите не работят добре, това може да накара вашите клетки да забавят функциите си, тъй като губят енергия. Когато това се случи, вие също ще забавите темпото и ще се почувствате изтощени. Добрата новина е, че това е обратимо в повечето случаи.

Митохондрии в клетката

Каква е ролята на митохондриите за вашето здраве?

Състоянието на вашите митохондрии се отразява на цялостното ви здраве. Те съдържат протеин, наречен MAVS, който сигнализира на имунната ви система и я кара да реагира на патогени, като произвежда много повече бели кръвни клетки. Това позволява на тялото ви да бъде подготвено за всякакви входящи инфекции. Митохондриите отговарят и за смъртта на клетките, ако те са заразени с вируси или са изродени.

Чудили ли сте се защо винаги се чувствате уморени, когато се разболеете? Това е така, защото вашите митохондрии фокусират производството на енергия другаде в сравнение с нормалното. Това означава, че вашите митохондрии произвеждат по-малко енергия, която да използвате, докато работят за активиране и управление на имунната ви система.

Като цяло митохондриите са отговорни за това да ви поддържат енергични и системите на тялото ви да работят нормално. Ако те са нарушени, тялото ви няма да функционира в пълния си потенциал.

Има ли начини да ги поддържаме здрави?

Отличното митохондриално здраве е от решаващо значение. Вашето тяло се нуждае от своите „енергоцентрали“ или „батерии“, за да работи. Ако митохондриите не работят добре, вероятно ще изпитвате постоянна умора и други здравословни проблеми. Тук ще ви предложим съвети как да промените начина си на живот към по-добро, така че вашите клетки да просперират. Ето само някои от промените, които може да обмислите:

Добавяне на физическа активност

Би било полезно да увеличите физическата активност в ежедневието си. Редовните упражнения са полезни за цялостното ви здраве. Освен че те насърчават вашите митохондрии да вършат повече работа и може да възстанови здравето им.

Това е така, защото когато използвате повече енергия, вашите митохондрии са принудени да бъдат по-ефективни. Ако не спортувате всеки ден, клетките ви ще произвеждат по-малко енергия. Това в крайна сметка ще ви накара да се чувствате по-уморени по-често.

Много добра идея е да имате поне 30 минути физическа активност всеки ден. Можете да направите комбинация от аеробни упражнения, разтягане, ходене/джогинг и силови тренировки. Интервалните тренировки са едни от най-добрите варианти.

Променете диетата си

Ако консумирате много преработени или сладки храни, вашите митохондрии най-вероятно са „напрегнати“ и работят с усилие. Консумацията на излишна захар ги поставя под стрес и ги кара да отделят свободни радикали. Това се нарича оксидативно увреждане.

Митохондриите се нуждаят от хранителни вещества, за да произведат достатъчно енергия за клетките. Затова е важно да се уверите, че им осигурявате това, от което имат нужда. Не забравяйте, че храните, които ядете, ще повлияят на клетките, които изграждат тялото ви. Здравословните храни са по-добри за вашите клетки, тъй като съдържат по-голям избор от витамини и минерали. Не забравяйте да консумирате пресни плодове и зеленчуци всеки ден. Храните, които включват антиоксиданти, също могат да бъдат много полезни за вашето здраве.

Отделете време за почивка

Когато сте стресирани, тялото ви освобождава хормони, които могат да навредят на здравето ви с течение на времето. Хроничният стрес може да навреди на вашите клетки и митохондрии, така че не забравяйте да отделите малко време за почивка.

Можете да опитате успокояващи упражнения с ниско въздействие като йога или тай чи. Отделянето на време за четене и топла напитка е друга страхотна идея. Всичко, което ви помага да се отпуснете след напрегнат ден, е добро, стига да не е лош навик.

Вземете Регулатпро за подкрепа на функцията на митохондриите

Регулатпро Био съдържа Regulatessenz – специална есенция, получена от органични плодове, зеленчуци, ядки и подправки, подложени на уникален метод на каскадна ферментация. Този вид ферментация позволява извличането на най-полезното от тези дарове на природата, и то във форма, която е достъпна и лесна за усвояване от тялото.

Нашият организъм може да използва Regulatessenz веднага за захранване на митохондриите. Тя им доставя „ензимен стартов пакет“ от хранителни вещества, стимулиращи вътреклетъчната ензимна продукция, включително на ензими, с които боравят тези енергийни централи.

При наблюдение с Регулатпро, включващо измерване вътреклетъчната енергия (АТФ, за която споменахме по-горе) при хора преди и след прием на продукта в продължение на 3 месеца, става ясно, че нивото на АТФ, произвеждан от митохондриите, се е увеличил средно със 183%. Следователно, функцията на митохондриите е била оптимизирана и тялото е заредено с енергия на клетъчно ниво, а това може да повлияе на цялостното ни здраве и функцията на всички процеси в организма.

Регулатпро подобрява производството на енергия в нашите митохондрии

Заключение – грижете се за митохондриите

Митохондриите на вашите клетки са от решаващо значение за осигуряването на енергия за всеки един процес в тялото. Поради централната си роля в живота и смъртта на клетките, митохондриите участват в зараждането и прогресията на множество човешки заболявания, включително, наред с други, рак, невродегенеративни и сърдечно-съдови заболявания, диабет, травматично увреждане на мозъка и възпаление.[1] Затова е важно да се уверите, че вашите митохондрии са възможно най-здрави.

Разбира се, когато става въпрос за подобряване на здравето ви, неизменно трябва да направите промени в начина си на живот и да осигурите подкрепа на всяка клетка в тялото.

 

КУПИ СЕГА
Източници: 

[1] Javadov, S., Kozlov, A. V., & Camara, A. K. S. (2020). Mitochondria in Health and Diseases. Cells, 9(5), 1177. https://doi.org/10.3390/cells9051177

https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.00383.2018

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-03/cp-het030217.php

http://whfoods.org/genpage.php?tname=faq&dbid=19

https://www.next-health.com/blogs/news/why-should-you-care-about-your-mitochondria-and-how-does-it-relate-to-your-health