Мили родители, замислете се какви спомени от вашето детство ви навява детската площадка и ще разберете защо посещението й е толкова важно за вашето дете!

Няма човек, който да не прави асоциация с безгрижно детство, радост и щастие, минавайки покрай детска площадка. Вярно е, че живеем в ново време, което до голяма степен промени добре познатите ни представи за заобикалящия ни свят, но все пак детската площадка е оставила у всеки незабравим спомен, които навява носталгия по отминалите години.

Динамиката и струпването на хората в големи общности, глобализацията, малкото свободно време на родителите и промяната в разбиранията – всичко това формира една среда, в която малкото дете трябва не само да оцелява, но да се чувства добре и на място. За жалост все по- често ставаме свидетели  на замяната на класическите детски игри и забавления с онлайн активности. Да, децата на съвремието разговарят по телефона, общуват в интернет и нямат кой знае каква потребност от срещи със себеподобни на „площадката пред блока“, ако изобщо има такава.

Площадките за игра се появяват като обособени площи в устройствения план на всички населени места не случайно, а защото специалистите, които се занимават с детското здраве, са осъзнали необходимостта от създаване на нови условия за игра и спорт на децата, особено в места с концентрация на много живущи хора. Отчита се огромното значение на детските игри на открито не само за физическото развитие на децата, но и за социализирането им, комуникацията и за изграждане на дух на сплотеност и игра в отбор. Освен че са навън, което е повече от важно – комбинацията между въздух и слънце е безценна  – децата също тичат, общуват, усвояват нови умения и двигателната им култура се обогатява. Правят се проучвания какви са подходящите съоръжения, които да бъдат създадени за игра, от какви материали да бъдат изпълнени, какви размери да имат, къде да бъдат разположени и как да са абсолютно безопасни за децата.

Забавленията, които предлагат площадките не са много, на фона на разнообразието на игралните зали в моловете, но предлагат най-важното – здраве и спомени.

Откритите площадки обикновено осигуряват на децата възможности за няколко основни вида игра – люлеене, пързаляне, въртене, клатушкане, пазене на равновесие, катерене, експериментиране, игра на роли, събиране с останалите деца (социализация).

Децата са любопитни и неудържими. Най-малките опознават света, тласкани от желанието да пипнат и да усетят и тук идва първия сблъсък на съвременни родител с пясъчника, които буди паника и страх в съзнанието му, защото е „пълен със зарази и мръсотия“. Дори и да е така, вие не можете да предпазите детето си от заобикалящия го свят, а той определено изобилства на вируси и бактерии, с които рано или късно то ще се сблъска. Наистина децата са по-податливи и боледуват по- често от възрастните, но това е нещо напълно нормално. Безспорно има родители, които правят всичко детето им да прекарва време навън, но има и такива, които смятат, че събирането на много деца на детската площадка повтаря  сценария на друг порочен кръг, свързан с детските градини  и честото боледуване на децата. Истината може би е някъде по средата, но не бива страховете на родителите да рефлектират на детското здраве, контакти, забавления и живот.

Какво би могло да направи родителите спокойни за здравето на детето им?

На този въпрос не може да бъде даден еднозначен отговор, защото всяко дете е различно, но специалистите са анализирали няколко фактора, които обуславят честото боледуване на децата и съветват родителите да обърнат специално внимание на тях, ако искат децата им да намалят броя на боледуванията. На първо място са поставени недостатъчните разходки и игри навън. Пряката връзка  между игрите навън и детския имунитет е безспорна. Стара, но важна максима е, че дните без разходки са пропилени. Това правило важи както за малките деца, така и за новородените бебета. Консумацията на твърде много тестени и сладки храни, също вреди на здравето на детето, а също и стресът и липсата на сън. Родителите трябва да наблегнат на плодовете и зеленчуците, които да бъдат немалка част от дневния прием на храна на детето. А ако детето не обича да ги похапва, на помощ идва Регулациус – героят на детското здраве, които под формата на еликсир доставя на децата необходимите им хранителни вещества, извлечени чрез патентован метод на каскадна ферментация. Да, с два приема на ден ще задоволите нуждата на развиващия се детски организъм от ценни хранителни елементи и вещества, съдържащи се в 12кг. плодове, зеленчуци, ядки и билки. Със сигурната подкрепа на Регулациус, можете да бъдете спокойни за здравето на малките герои и да ги оставите да се насладят на безгрижните детски игри с приятели.

 

КУПИ СЕГА

 


Правото на игра на всяко дете е гарантирано от конвенция на ООН, където се подчертава, че играта е призната за един от съставните елементи на детството. Задачата на родителите е да осигурят време за игри, а така също да не ограничават правото на децата за самоизява, каквато те има при посещението на детски площадки и съоръжения. Позволете на децата да играят вън, защото супергероят Регулациус ги пази!  Децата ще бъдат здрави, а родителите – спокойни! Детството рано или късно си отива, но когато е изживяно както трябва, то може да бъде истински трамплин към успех.

Повече от нашия блог

 

[su_posts id=“911, 942, 921″ posts_per_page=“3″ order=“desc“]