Какво не знаете за имунната система на вашето детето ?

Малките деца са особено уязвими към различни заболявания през есенните и зимните месеци. Родителите понякога чувстват, че веднага след като детето им се възстанови от заболяване, следва друго. Така че продължават да се борят с хрема до пролетта . Притеснени, родителите често питат педиатрите дали е „нормално“, че детето им е „почти постоянно болно“. Какво е и какво не е нормално и кога да се обърне по-голямо внимание към здравето на детето можете да научите от тази статия.

Малко теория за начало

Най-общо казано, терминът „имунитет“ и разбиранията, свързани с него, са една обширна тема, която непрекъснато се развива и търпи нововъведения. Човешката имунна система е поредица от клетки, тъкани и органи, включени в сложни механизми на човешкото тяло, които през целия ни живот ни предпазват от различни нахлуващи патогени (вируси, микроби и др.) и ни поддържа здрави и способни да се противопоставим на много повтарящи се инфекции. Най-обобщено може да се твърди, че първите сигнали, че имунната система на детето работи нормално, са появата на „страшните“ сополи и вдигането на температура. Много родители се притесняват от температурата, но всъщност тя ни показва, че организмът се бори с инфекцията и е хубаво да се изчака преди да се предприема даване на медикаменти.

 Начинът на раждането може да повлияе на детския имунитет

При възрастните имунната система е напълно развита. При децата обаче тя започва да се “учи“ и развива едва след раждането. Следователно новородените могат да бъдат сравнени с празен лист хартия, където първите редове текст са написани при самото раждане.

През първите месеци от живота на детето то все още е защитено от антитела, въведени в кръвоснабдяването му от майката. Те обаче постепенно изчезват и детето започва да образува свои собствени антитела срещу отделни антигени, след като е било подложено на тях. Различни педиатри твърдят, че е много важно раждането да се извършва по естествен начин, където стерилният храносмилателен тракт на бебето се колонизира от физиологичната флора на майката, когато пътува през родовия канал. Това не важи за бебета, родени чрез цезарово сечение. Раждането чрез цезарово сечение е нарастваща тенденция. Този тип раждане води до промяна в обичайните бактерии, с които то трябва да се срещне. Също така трябва да добавим, че майчиното мляко не само повишава защитните сили на имунната система, но намалява и риска от бактериални и вирусни инфекции.
Децата, родени чрез цезарово и лишени от кърма, имат различна бактериална флора в храносмилателния тракт. Следователно те могат да бъдат в неравностойно положение по отношение на по-нататъшното развитие на имунната система, особено когато става въпрос за алергии. Този „дефицит” възниква, защото храносмилателният им тракт изпитва забавяне в колонизацията от лактобацили, което при нормални условия вече трябва да е там. Тяхната така наречена бифидогенна флора често е малко по-различна от тази на кърмените деца.

Времето в детската градина и ясла е необходимо и важно

Посещаването на детска градина представлява важен етап за детето по различни причини. То е важно и от гледна точка на развитието на имунната система. Преходът от относително затворена среда на семейството към подлагане на колектив от хора означава, че детето внезапно е заобиколено от много нови източници на бактерии и микроорганизми, на които то все още не е било подложено. Следователно често срещано е в този период от време детето да боледува по-често. Това обаче зависи и от това колко добре е развита имунната система на детето. Ако тя вече е добре развита, вероятността от инфекция е много по-малка. Когато имунната система е отслабена, детето е по-склонно към инфекции и по-често боледува.
Положителната новина за всичко това е, че благодарение на различните заболявания, с които се сблъсква в този етап от живота му, имунната система на детето се развива по-добре.

Кога родителите трябва да обърнат повишено внимание?

Родителите не спират да търсят отговор на различни въпроси, един от които е: вярно ли е, че имунитетът на детето ми е слаб, ако то често настива и боледува? Не, не е задължително. Здравите хора постоянно са изложени на вируси, причиняващи настинка. Някои изследвания показват, че по-ниският имунитет (например от хронично заболяване като асма и т.н) може да влоши симптомите на настинка. Но здраво дете може лесно да се зарази с един от поне 200 различни вируса, които причиняват обикновена настинка.

Хроничната, не лекувана или неправилно третирана инфекция обаче отслабва имунната система, което води до цялостно забавяне на възстановяването и проблеми, отразяващи се на всички процеси в тялото. Със сигурност би било притеснително, когато детето преживее повече от шест остри инфекции в рамките на 6 месеца, т.е. боледува веднъж месечно за период между седмица или десет дни. В такъв случай можете да обмислите извършването на имунологични тестове. Би било добре да посетите педиатър, който би имал достатъчно време да отдели на детето и родителите, да разбере медицинската история на детето и как се е развила болестта. Също така лекарят трябва да определи дали детето редовно ходи на профилактични прегледи. С помощта на специализирани изследвания е възможно да се установят причините за честото заболяване и да се приложи подходящото лечение.

Един от най-честите признаци на първичен имунодефицит е наличието на инфекции, които са по-чести, по-продължителни или по-трудни за лечение, отколкото инфекциите на човек с нормална имунна система.

Признаците и симптомите се различават в зависимост от вида на първичното имунодефицитно разстройство и те варират от човек на човек.

Признаците и симптомите на първичен имунодефицит при децата могат да включват:

– Чести и повтарящи се пневмонии, бронхити, инфекции на синусите, ушни инфекции, менингит или кожни инфекции
– Възпаление и инфекция на вътрешните органи
– Нарушения на кръвта, като нисък брой тромбоцити или анемия
– Храносмилателни проблеми, като спазми, загуба на апетит, гадене и диария
– Забавен растеж и развитие


Как можем да подкрепим имунната система на детето?

Всички родители прекарват дълги часове в четене на разнообразни статии и публикации, свързани с основния въпрос, който ги вълнува, а именно: как да „нахраним“ защитните сили на детския организъм и да подпомогнем развитието на имунитета му. Точен отговор на този въпрос все още не може да бъде даден, защото всеки човек е различен, но глобално казано, за да може имунната система да използва целия си потенциал, е необходимо да й даваме нужното „гориво“. Родителите  се стремят да следват препоръките за закаляване, оптимална физическа активност, навици за достатъчно сън, предпазване от тютюнев дим и други вредни прахови частици, рационален и пълноценен хранителен режим, климатолечение, ваксинации, имунизации, но не винаги усилията им са възнаградени.

За правилното развитие на детския организъм основно значение оказва приемът на разнообразни плодове и зеленчуци. Много често обаче именно те са част от храните, към които има най-сериозни претенции и откази от страна на децата. Факт е, че стартът на есенно-зимния сезон подлага на истинско изпитание членовете на цялото семейство – децата изостават с материала, защото отсъстват, а родителите не могат да работят пълноценно, защото ги гледат. И точно когато си мислите, че отсъствията от градината и училище нямат край, попадате на супер героя на детското здраве в лицето на биоактивния концентрат Регулациус. Може би се питате с какво Регулациус е по- различен от хилядите препарати за укрепване на имунитета на децата. Разликата се крие в това, че той не стимулира, а регулира естествените процеси в тялото и по този начин не кара детския организъм просто да работи повече, а да работи по-добре за защита от външни заплахи. Еликсирът има силен имуномодулиращ, противовирусен, противовъзпалителен и антибактериален ефект. Доставя нужната енергия на клетките, точно когато имат най-голяма нужда от нея – по време на боледуване или след него. Подпомага апетита и допринася за справяне с оксидативния стрес с мощното си антиоксидантно действие.

На какво се дължат тези му „суперсили“?

Тайната се крие в специалния патентован метод на производство, наречен каскадна ферментация, при който се извличат най-полезните елементи от биологично отгледани, сертифицирани и специално подбрани плодове, зеленчуци, ядки и билки. Продуктът е подходящ за вегани и не съдържа алергени, което го прави верен помощник на майките в борбата с честото боледуване.

За здрави деца и спокойни майки в сезона на грипа и настинките верният избор е Регулациус – супергероят на детския имунитет!

 

Купи сега

Повече от нашия блог

[su_posts id=“911, 942, 921″ posts_per_page=“3″ order=“desc“]