Защита и имунитет – това са думи, които станаха част от речника на всеки един човек през изминалата година и ще продължат да бъдат актуални и през 2021 год.

Колкото и да ни се иска вече да видим края на пандемията на хоризонта, това все още се оказва невъзможно и затова грижата за здравето и предпазните мерки остават основна и първостепенна отговорност на всеки от нас.

Няма едно-единствено средство, което по магически начин да разреши проблемите ни и да ни даде абсолютна гаранция, че няма да се разболеем. Това е така именно защото имунитетът е „система“, която обединява в себе си множество процеси и изисква прецизен баланс, за да функционира добре. Учените изследват ефектите от диетата, упражненията, възрастта, психологическия стрес и други фактори върху имунния отговор и затова е важно да имаме цялостен подход към здравето си, при който да работим на много нива.

Ето 6 стъпки, които могат да ви помогнат да започнете пътя към по-доброто здраве и устойчивост на организма, а за повече информация свалете нашат специална информационна книжка като натиснете бутона по-долу:

Спазвайте правилата

Спазването на противоепидемичните мерки и правила е в основата на всяка грижа за здравето. Информирайте се за текущите мерки от официални източници и следвайте препоръките. А добрите хигиенни навици са винаги на мода, така че епидемия или не – важно е да ги имаме.

Носете маска, когато това се изисква, особено в затворени помещения или в присъствието на повече хора. Спазвайте дистанция от най-малко метър и половина и поздравявай с кимване и махане с ръка, когато мерките го налагат. Мийте ръцете си с вода и сапун за поне 20 секунди или използвай дезинфектант на алкохолна основа, за да защитите себе си и останалите от разпространение на зарази.

Почиствайте носа

Носът е естественият филтър на човека срещу вируси и бактерии. Когато лигавицата на носа е здрава и добре почистена, тя може да бъде по-добре работеща бариера срещу вируси, бактерии и алергени, но ако е раздразнена, наранена и замърсена, тя може да бъде входна врата за патогените и да доведе до възпаления на горните дихателни пътища. Затова в съвременния свят почистването и промивките на носа трябва да бъдат част от ежедневния тоалет, също както миенето на зъбите и ръцете. Низита спрей и унгвент са продукти, създадени в Германия специално за почистване и грижа за носа както на възрастни, така и на деца.

Погрижeте се за гърлото и гласа

Продължителното носене на маска може да изсуши лигавицата на устата и гърлото, а това от своя страна е предпоставка за по-сериозни проблеми. Слюнката съдържа 99% вода, но също и ензими и вещества, наречени муцини. Тя не само подпомага храносмилането, но и ни предпазва от инфекции. Когато функцията на слюнката е нарушена, необходимо е да се приемат продукти, които да я подпомогнат и също така да възстановят влажността в устната кухина и гърлото. В тези случаи можете да опитате и пастилите Исла Медик Хидро+ стройно действие – защита, овлажняване и облекчение на проблемите с гърлото и гласа.

Дезинфекцирайте, когато се налага

Поддържайте чистота у дома и редовно почиствайте повърхностите на работното си място.

Гърлото също e една от първите „вратички“, през които респираторните вируси и бактерии навлизат в организма. Затова е важно да не допускаме патогените да се развиват безпрепятствено в гърлото и след това да продължат своя път надолу към белите дробове или други органи. Спрей за гърло с прополис (като Оралмед спрей например) е отличен избор за прочистване и защита на устната кухина, както и при възпаление и болка в гърлото.

Регулирайте имунитета

Имунитетът е сложна система от реакции в организма, които са се развили и еволюирали хиляди години, за да може човекът да издържа възможно най-добре на промени в заобикалящата го среда. В природата често оцелява не непременно най-силният и активният, а по-скоро най-адаптивният. Затова е важно не просто да искаш „повече“ от тяло тялото си, а „по-доброто“. Какво включва това:

  • Приемайте храна, богата витамини, хранителни и баластни вещества
  • Поддържайте тялото във форма с леки и умерени тренировки.
  • Подпомагайте чревната си флора, тъй като 80% от всички имунни клетки са разположени под чревната лигавица. Разберете повече и за Омни-Биотик 6, отборът на добрите бактерии за силен имунитет.
  • Приемайте имунорегулатор за допълнително оптимизиране на работата на имунната система. Концентратът с биоактивни микронутриенти Регулатпро Био играе роля на ефективен имунорегулатор и е изключително подходящ както за възрастни, така и за деца, защото е създаден като 100% био продукт без добавена захар, консерванти, оцветители, алкохол, глутен. В дневната доза от 20 мл Регулатпро Био се съдържат най-ценните съставки на 12 кг био плодове, зеленчуци, ядки и билки, подложени на патентован метод на каскадна ферментация (REGULATESSENZ®).Активните компоненти в него са с ниско молекулно тегло и лесно и бързо могат да се резорбират в тялото. В множество проучвания е доказано, че този уникален продукт, наречен още „здраве в бутилка,“ увеличава нивата на енергия в клетките и като резултат подобрява всички жизнени процеси в тялото и оптимизира имунната система. Доказан е благоприятният ефект на Регулатпро върху активността на неутрофилите (основните имунни клетки, които се борят с патогените) и NK-клетките (клетките „естествени убийци“, които неутрализират вирус-инфектирани или туморни клетки в нашия организъм). Това означава, че чрез прием на Регулатпро можеш лесно да осигуриш отличната работа на първата линия на отбрана на  срещу вируси и бактерии, за да може организма ти да те защити по най-добрия възможен начин.

А за децата има Регулациус – той съдържа концентрираната мощ на Регулат Есенцията (REGULATESSENZ®) с добавен витамин С от ацерола за подкрепа на правилното развитие на имунната система и сироп от агаве за по-добър вкус.

Избягвайте стреса

Връзката между стреса и имунната система интересува все повече учени, които работят в новата област на „психоневроимунологията“ или науката за това как състоянието на ума и емоциите влияе на състоянието на тялото и по-специфично на защитните му механизми. Стресът е адаптационен механизъм, характерен за всички живи организми, който ни помага в опасни ситуации, изискващи бързи реакции от типа „бий се или бягай,“ но когато неговите „аларми“ в тялото ни звучат непрекъснато, това може да доведе до увреждания на организма и различни проблеми, като например тревожност и депресия, храносмилателни проблеми, главоболия, проблеми със съня, теглото, паметта и имунната система.

Полезни съвети за релаксация ще намерите в книжката „6 лесни стъпки за защита и имунитет“, а допълнителна помощ можете да получите и от ефективни, но и щадящи природни методи като Rescue капките на д-р Бах и пробиотичната комбинация Омни-Биотик Стрес Рипеър.

Гледайте и нашето образователно видео, в което:

  • Ще научите повече за бактериите и вирусите
  • Ще видите какво значи заразата да става по „въздушно-капков път“
  • Ще разберете кои са NK-клетките и неутрофилите
  • Ще видите кой продукт за енергия и имунитет наричаме „здраве в бутилка“ и кой е „коктейлът на сезона“
  • Ще разберете къде в тялото се извършват над 80% от имунните процеси и как отбор от полезни бактерии могат да помогнат за добро здраве и устойчивост на организма
  • Ще видите, че грижата за здравето трябва да е на много нива и да бъде приоритет за цялата година
https://www.youtube.com/watch?v=lIHPlsmDjhw

Бъдете здрави!