Какво представлява ферментацията?

Още 5000 години преди раждането на Христос хората във Вавилон са използвали изкуството на ферментацията, за да направят храната трайна и да я запазят. В продължение на хиляди години хората по целия свят постепенно разбирали, че ферментирането на определени храни по контролиран начин повишава смилаемостта на суровата храна и я обогатява с разнообразни здравословни характеристики.

Храни като кисело мляко, кисело зеле, маслини, соев сос и мисо днес са традиционна част от разнообразното хранене. След процеса на ферментация голяма част от тях съдържат специфични ензими, които не присъстват първоначално в суровия вид на храната.

Но какво точно представлява процеса на ферментация? В науката ферментация се нарича разграждането на въглехидратите при анаеробни условия (тоест без кислород) до лактат и други органични киселини. За да ферментира дадена храна, към плодовете, ядките и зеленчуците се добавят естествени микроорганизми като дрожди или бактерии. След това храната се съхранява херметически. По време на съхранение добавените ферментирали култури променят и усъвършенстват естеството на оригиналната храна и ефектите на билковите компоненти се потенцират.

Каскадната ферментация – уникален процес

Dr. Neidermaier Pharma е отдадена над 70 години на изследване и проучване процеса на ферментация и през 2004 г. представя КАСКАДНАТА ФЕРМЕНТАЦИЯ – нов ферментационен производствен процес, чрез който се произвежда есенцията REGULATESSENZ®. Живата каскадна ферментация е уникален метод за създаване на биологично активни елементи по естествен път, пресъздавайки каскадното усвояване на веществата (ензимите) от човешкия организъм.

Стъпка 1

Пресните съставки се измиват, нарязват на ситно и се поставят във ферментационен резервоар, така нареченият ферментатор. Към сместа се добавят лактобацили (млечнокисели бактерии), които произвеждат правовъртяща L(+)-млечна киселина. След около два дни започва първата ферментация.

step-2-fermentation

Стъпка 2

След около 3 седмици субстанцията се филтрира и отново се прибавят млечнокисели бактерии. Продължава ферментационният процес. По този начин се постига все по-фино разграждане на съставките.

fermentation-step-3

Стъпка 3

Всички ферментационни фракции се събират, подлагат се отново на цялостен процес на ферментация и накрая се центрофугират. След неколкократно филтриране и ферментиране до достигане на биоактивни ензимни нива, се получава високо енергиен концентрат от аминокиселини, дипептиди, трипептиди и олигопептиди, полифеноли и флавоноиди. Благодарение на нежния, специален процес на каскадна ферментация, по време на производството на REGULATESSENZ® може да се изключи използването на консерванти, химически добавки, захар и алкохол.

Оригиналният процес на каскадна ферментация е съвършенство във ферментационните технологии.

След десетилетия на изследвания, фармацевтът д-р Ханс Нидермайер разработва тристепенен процес на ферментация, който след това е усъвършенстван от неговата дъщеря и след това бива патентован през 2014 г. (EP2560506B1).

В модерния и динамичен процес на каскадна ферментация, базиран на примера на природата, пресните, узрели на слънце плодове, ядки и зеленчуци от биологично земеделие се разграждат до молекулярно ниво в различните етапи. Последователните частични ферментации имитират естествената храносмилателна система на нашето тяло в устата, стомаха и червата.

Чрез каскадна ферментация ценни вторични растителни вещества се извличат постоянно от растителната матрица и се концентрират в REGULATESSENZ®.

Ензимите на растителните съставки се разграждат на техните по-малки ензимни градивни елементи и присъстват в REGULATESSENZ® като STАMMENZYME®.

Протеините, предизвикващи алергии, се превръщат в неалергични олигопептиди и аминокиселини, което потвърждава дългогодишния опит с продуктите Регулатпро, съдържащи REGULATESSENZ®.

Този процес на разграждане на ензимите произвежда отделни ензимни структури с малък молекулен размер, което означава, че те могат да се абсорбират директно в кръвния поток, през мукозната мембрана на устната лигавица или дори през кожата.

Един поглед върху нашето производство